Стратифікація насіння

Стратифікація насіння
Стратифікація — один із методів порушення спокою насіння. Такий захід виконується для того, щоб вирівняти і прискорити схожість. Процедура особливо необхідна для насіння, яке має труднощі з проростанням. Завдяки високим показникам вологи в насінні відбувається активізація різноманітних ферментів. Як результат насінина передчасно виходить зі стану спокою.
Різновиди стратифікації
Як правило стратифікацію поділяють на два види:
- Холодна.
- Тепла.
Кожен вид має свої особливості. Холодна стратифікація відбувається за два етапи: набухання та охолодження. Підготовлене насіння змішують з грубозернистим піском в співвідношенні 1 до 3. Отриману суміш ретельно зволожують поки вода не виступить назовні. Такий стан підтримують декілька днів залежить від різновиду насіння. Наприклад, для волоського горіха достатньо 3 дні, а от для яблуні або груші — 6 днів.
Після того як насіння набухло потрібно підсушити суміш до стану легкого зволоження, висипати у відповідні ємності (ящики), та віднести в холодне приміщення (льох, підвал). На цьому етапі важливо забезпечити циркуляцію повітря. На дні ємність повинна мати отвори, котрі забезпечать не тільки циркуляцію, але і необхідний відтік води. В підвалі насіння витримують від 2-х місяців до 1 року, залежно від різновиду посівного матеріалу. Якщо партія насіння невелика підійде невеличка миска. А для зберігання підійде поличка в холодильнику.
Тепла стратифікація виконується за тими ж правилами, що і холодна. Замість піску використовують мох сфагнум. А температурний режим для зберігання повинен бути від +20 до +30°C.
Широкий асортимент продукції в даній категорії доступний за посиланням: https://elsa.com.ua/uk/grunty-i-substraty-dlya-rastenij/




































