Дернова земля (чорнозем)
Дернова земля (чорнозем)
Дернова земля – це джерело корисних речовин, необхідних для росту та розвитку будь-яких рослин. У складі ґрунту багато залишків, котрі позитивно впливають на живі організм. Заготівля чорноземів відбувається на початку літа. Обираються дільниці з великою кількістю густої трави, котра зберігає свої властивості весь період вегетації. Це луки, старі пасовищі, пологі балки.
Заготовлення дернових ґрунтів для рослин відбувається за визначеною схемою:
- За допомогою штикової лопати знімається верхній шар землі не глибше 10 см. Нарізаються дернини 20-40 см.
- Готові шматочки викладаються в штабелі таким чином, щоб поверхня дернин стикалась. Середній розмір конструкції: висота 80 см, ширина до 100 см. Для зменшення кислотності додають 1-2 кг вапна на 1 м3.
- Дерен у штабелі заливається перегноєм чи водою. Весь літній період земля повинна залишатися вологою.
- Кожні 3-4 тижні варто перемішувати землю у штабелі.
- До використання дернова земля буде готовою лише навесні наступного року.
Якщо потребується невелика кількість ґрунту, можна потрусити дерен, зібрати шматочки землі для наступного використання. У містах заготівлі можуть бути кротовини – з них також збирається земля.
Перед тим, як додавати землю до ґрунтової суміші, вона обов’язково просіюється. Для цього використовується сито з розміром сітки до 3 мм. Якщо у суміші є невеликі рослинні залишки, їх не треба викидати. Саме такі компоненти є цінними для кореневої системи.
Для зберігання дернової землі потрібна тара, через яку всередину не потраплятимуть атмосферні опади, пил та бруд. Це бочки, мішки з поліетилену. Зберігати суміш не довше двох сезонів.